Keuken en restaurant
- Detailhandel en supermarkten (1)
- Divers (7)
- Ergonomisch werken (4)
- Gezondheidszorg (12)
- HACCP (10)
- Hygiëne (14)
- Industrie (6)
- Keuken en restaurant (7)
- Kleurcodering (1)
- Onderwijs en overheid (1)
- Particulier (6)
- Schoonmaakplannen (10)
- Transport sector (1)
- Voedingsmiddelenindustrie (18)
Hygiënecode horeca 2019
Alle bedrijven en organisaties in Nederland die met voedsel actief zijn, zoals het bewerken, produceren, opslaan of vervoeren, moeten verplicht een voedselveiligheidsplan (HACCP plan) hebben. De keuze voor horeca-ondernemers of andere partners uit de voedselketen is om geheel zelfstandig of eventueel met een consultant zo’n HACCP plan schrijven, of om het op een makkelijker manier te doen: de kant-en-klare hygiënecode van de eigen brancheorganisatie gebruiken.
In de Nederlandse wetgeving bestaan 33 verschillende hygiënecodes die bestemd zijn voor veertien verschillende sectoren. Van deze veertien bedrijfstakken is de hygiënecode horeca de bekendste.
NEN 3140
Elke werknemer in Nederland die werkt met elektriciteit, heeft te maken met NEN 3140 (laagspanning) of NEN 3840 (hoogspanning). Iedereen die zich houdt aan deze norm kan veilig werken met een laagspanningsverdeler, een laagspanningskabel, een laagspanningsrek, enzovoorts. Veel bedrijven in de industrie of elders hanteren de principes van NEN 3140 en ondergaan periodiek een NEN 3140 inspectie of een NEN 3140 keuring. Voor alle betrokken bedrijven en organisaties gold dat in december 2018 de laatste update is ingevoerd.
De bepalingen van de NEN 3140 klinken misschien onbekend in de oren, maar lijken vaak heel logisch. Iedereen op de werkvloer heeft er in feite mee te maken, want ook laagspanningsapparatuur als verlichting, pc’s of de koffieautomaat zijn hierop van toepassing. De Arbeidsinspectie adviseert de regels van de NEN 3140 na te leven voor werknemers. Daarnaast worden klanten en afnemers beschermd tegen eventuele gevaren op het gebied van stroom en stroomvoorziening. Als u zelf twijfels heeft op dit gebied, kan een eerste stap zijn om een installatiebedrijf, elektricien of laagspanningsmonteur in te schakelen.
Het HACCP kleurcoderingsysteem van Vikan
De HACCP richtlijn is een in de hele EU wettelijk voorgeschreven regelgeving voor de veiligheid van voedsel voor elk bedrijf dat heeft te maken met de productie, de opslag en het vervoer hiervan. Zowel de werkomgeving in de voedselverwerkende bedrijven en elk eindproduct of halffabrikaat dat bij mens of dier in de mond gaat, moet voldoen aan de risico-inventarisatie met een HACCP certification. Vanzelfsprekend zijn er strenge HACCP controles en audits door een beëdigd HACCP controleur van de NVWA.
Het hoofddoel van de HACCP eisen is het zo veel mogelijk minimaliseren van risico door besmetting. In extreme gevallen leidde dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld tot ernstige uitbraken van ziektes bij bijvoorbeeld kippen of koeien, of zaten er zaken in voedingsmiddelen die daar absoluut niet in thuis horen. Elke kok werkt bijvoorbeeld dan ook met de HACCP regels keuken, in de industrie werken ze met HACCP stickers en allerlei professionals in de food industrie volgen regelmatig een HACCP training.
HACCP checklist en HACCP normen – Blog
Voor uzelf, de veiligheid van uw producten, voor uw medewerkers en uw uitstraling naar de klanten en de buitenwereld zijn de HACCP checklist en HACCP normen niet alleen een wettelijk vereiste maar ook prettig om mee te werken. De HACCP normen zijn vastgelegd in het warenwetbesluit Hygiëne van Levensmiddelen.
Zoals bekend zal zijn, staat HACCP voor Hazard Analysis Critical Control Points en is het de ideale manier om de veiligheid in uw werkomgeving en dat van de klant te borgen. Immers, iedereen in uw bedrijf of organisatie weet met een HACCP checklist waar hij aan toe is en kan met behulp van goed omschreven protocollen precies weten wat de bedoeling is om alle taken en handelingen op een goede, veilige en verantwoorde manier uit te voeren.
Vaatwassers in de horeca, waarom? Het verschil tussen industriële- & gewone vaatwassers
Snel, snel, snel. Tijdens de piekmomenten van de dag is het in een horecaonderneming rennen en vliegen. Een goede en professionele vaatwasser is daarom een echte musthave binnen de voedingsmiddelenindustrie. En ja dat klopt, ook goed personeel is natuurlijk niet geheel onbelangrijk ;).
Maar: wat is nu de beste vaatwasser voor uw organisatie? In dit blog leest u alles over de verschillende soorten professionele afwasmachines die wij aanbieden in ons assortiment. Zo noemen wij de belangrijkste verschillen tussen een industriële, vrijstaande vaatwasser en een ‘gewone’ inbouw vaatwasser voor thuis. Inclusief tips waarmee u uw vaatwasser schoonhoudt!
Gebruik van haarnetjes in de voedingsmiddelenindustrie (FAQ)
Haarnetjes zijn tegenwoordig in de voedingsmiddelenindustrie zijn vanwege de hygiëne niet meer weg te denken. De meeste bedrijven hanteren strikte regels als het gaat om werkkleding en de wegwerp disposables. Wat is nou precies de reden dat haarnetjes gedragen worden? En hoe moet een haar netje precies gedragen worden?
Om duidelijk uiteen te kunnen zetten op welke wijze haarnetjes het best ingezet kunnen worden hebben wij de vragen die ons het meest gesteld worden verzameld en beantwoord.
Alles wat u moet weten over keukenhygiëne
Binnen de voedingsmiddelenindustrie gelden strenge regels op het gebied van veiligheid en hygiëne. In onder andere de horeca gelden er wettelijke eisen en regels rondom de hygiënische manier van werken in keukens. Dit preventieve systeem wordt HACCP genoemd en moet door bedrijven – die werken met voedingsmiddelen – worden nageleefd. Maar: waarom is het zo belangrijk om uw keuken hygiënisch te houden en hoe kunt u dit bewerkstelligen? U leest het in dit artikel!