Hygiëne

Blog categorieën
Hygiëne

Voorkom listeria door de juiste schoonmaak procedures

30-08-2022
Wesley de Jong

Goede schoonmaakprocedures zijn van levensbelang in de voedselindustrie. Bacteriën zoals listeria kunnen niet alleen ernstige voedselinfecties veroorzaken, maar kunnen zelfs dodelijk zijn. Ieder jaar raken er in Nederland 70 tot 100 mensen geïnfecteerd met listeria door het eten van besmet voedsel. In deze blog leest u hoe u listeria kunt voorkomen door gebruik te maken van de juiste schoonmaakprocedures.

Hygiëne

Metaaldetecteerbare producten van Vikan

Wesley de Jong

Metaaldetecteerbare producten zijn voorwerpen die veel gebruikt worden in de voedselverwerkende industrie. Door metaaldetectie en röntgen zijn ze makkelijk op tesporen wanneer er resten achterblijven in het product.De nieuwe HACCP metaaldetecteerbare producten van Vikan zijn gemaakt van materialen die geschikt zijn om te gebruiken in de voedsel- en verpakkingsindustrie.

Hygiëne

Belangrijker dan ooit: bedrijfshygiëne tijdens corona

21-12-2020
Wesley de Jong

De basisregels zijn bekend, en nog steeds zeer belangrijk om bedrijfshygiëne te bereiken:
gasten bij binnenkomst vragen om de handen te desinfecteren, dragen van een mondkapje is in een publieke ruimte per 1 december verplicht en uiteraard het respecteren van de 1,5 meter regel.

HACCP

Hygiëne voorop: kies een ophangsysteem voor uw borstels en bezems

03-10-2019
Wesley de Jong

Hygiënisch werken staat of valt bij het onderhoud van uw schoonmaakartikelen. Rondslingerende bezems en afwasborstels kunnen ervoor zorgen dat uw werkplek er chaotisch uitziet en producten minder lang mee gaan. Om bacteriegroei te verminderen en een schone en opgeruimde werkplek te creëren, biedt Hygienesupply verschillende soorten en maten ophangsystemen aan. Maar hoe kiest u nu het systeem wat voor u en uw organisatie het beste werkt? In dit blog helpen wij op weg in de keuze voor een Vikan ophangsysteem.

HACCP

Reinig uw bezems en borstels en verhoog de voedselveiligheid [whitepaper]

05-07-2019
Wesley de Jong

De belangrijkste onderdelen voor het waarborgen van de voedselveiligheid – en het kwaliteitsprogramma – binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn het reinigen en desinfecteren van schoonmaakartikelen. Een consequent en correct onderhoud van schoonmaakartikelen als borstelsbezemsvloertrekkers en stelen, is essentieel om het risico op kruisbesmetting van allergenen, bacteriën en foreignbody contaminatie te minimaliseren. Daarnaast draagt het onderhouden van uw schoonmaakartikelen ook bij aan de gestelde wettelijke eisen en de criteria van auditerende instanties als HACCP en BRC.

HACCP

Listeria bacterie: Waar moet ik nou precies op letten?

04-07-2019
Wesley de Jong

Listeria, iedereen heeft er weleens van gehoord! De meeste mensen weten dat het te maken heeft met voedsel en dat het in sommige gevallen vrij ernstig kan zijn. Maar is het dit ook? In onze ogen heeft Listeria twee gezichten en wordt het vanuit twee werelden totaal verschillend bekeken.

Vanuit het perspectief van de consument is listeria misschien een iets minder bekend fenomeen, echter voor sommige groepen van onze bevolking is het zeker iets om rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld zwanger, wat meer op leeftijd of laat je gezondheid wat te wensen over? Dan is het goed om eens een kijkje te nemen op de website van het voedingscentrum om de do’s en dont’s eens even goed door te lezen.

Ben je een food-professional lees dan vooral hier verder!

Hygiëne

Bacteriën op smartphone reinigen [o.a. poepbacteriën]

28-06-2019
Wesley de Jong

Laten we eerlijk zijn, we zitten met onze handen de hele dag door aan dingen die bacteriologisch zwaar vervuild zijn, denk bijvoorbeeld aan deurklinken, kranen, tijdschriften en pinautomaten op zich zouden we deze opsomming eindeloos lang kunnen maken. Het probleem is doordat we al deze dingen aanraken bacteriën overgedragen worden naar onze smartphone. Uit onderzoek van Fox News blijkt zelfs dat onze smartphone 18x viezer is dan een openbaar toilet.

Gezondheidszorg

Risico’s en belang van een goede voedselveiligheid

12-06-2019
Wesley de Jong

Iedereen weet dat de voedselveiligheid in een bedrijf enorm belangrijk is. Hoe goed we ons best ook doen, er kunnen altijd ziekmakers opduiken in voedsel. Denk aan virussen of bacteriën die voor de mens niet ruikbaar of te proeven zijn. Bekende voorbeelden van veroorzakers van een voedselinfectie of voedselvergiftiging zijn onder meer het novovirus, salmonella en het E. coli poepbacterie. Daarnaast kunnen productvreemde materialen als chemicaliën per ongeluk vrijkomen bij de productie van voedsel. Iedereen kent uit de media wel de schandalen rondom dioxines, fipronil, bestrijdingsmiddelen en PAK’s.

In de hele Europese Unie geldt de wetgeving van de ALV (Algemene levensmiddelen verordening) van de General Food Law, met bindende voedselveiligheid regels. Deze ALV is door de overheid vertaald naar de Nederlandse situatie. Het bekendst hierin is de Warenwet.

HACCP

HACCP checklist en HACCP normen – Blog

07-11-2018
Wesley de Jong

Voor uzelf, de veiligheid van uw producten, voor uw medewerkers en uw uitstraling naar de klanten en de buitenwereld zijn de HACCP checklist en HACCP normen niet alleen een wettelijk vereiste maar ook prettig om mee te werken. De HACCP normen zijn vastgelegd in het warenwetbesluit Hygiëne van Levensmiddelen.

Zoals bekend zal zijn, staat HACCP voor Hazard Analysis Critical Control Points en is het de ideale manier om de veiligheid in uw werkomgeving en dat van de klant te borgen. Immers, iedereen in uw bedrijf of organisatie weet met een HACCP checklist waar hij aan toe is en kan met behulp van goed omschreven protocollen precies weten wat de bedoeling is om alle taken en handelingen op een goede, veilige en verantwoorde manier uit te voeren.

Hygiëne

Hygiëne, wat betekent dat nou eigenlijk?

24-09-2018
Wesley de Jong

Hygiëne is erg belangrijk in de gezondheidszorg, in de voedingsmiddelenindustrie, de horeca en natuurlijk bij jezelf. Maar wat is het eigenlijk? Waar komt de term vandaan? Hygiëne staat voor alle handelingen en handelingswijzen om ziekteverwekkers te mijden om mens en dier gezond te houden. Hygiëne is afgeleid van de Griekse mythologie de godin van de gezondheid en reinheid.