0
Shopping Cart

item - € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

GRATIS VERZENDING VANAF € 150 | SNELLE LEVERING | BESTELLEN OP REKENING

+31 (0)345 - 72 49 00
Van laag naar hoog sorteren
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Bakster smeert koekjes in met een kwastje

Iedereen weet dat de voedselveiligheid in een bedrijf enorm belangrijk is. Hoe goed we ons best ook doen, er kunnen altijd ziekmakers opduiken in voedsel. Denk aan virussen of bacteriën die voor de mens niet ruikbaar of te proeven zijn. Bekende voorbeelden van veroorzakers van een voedselinfectie of voedselvergiftiging zijn onder meer het novovirus, salmonella en het E. coli poepbacterie. Daarnaast kunnen productvreemde materialen als chemicaliën per ongeluk vrijkomen bij de productie van voedsel. Iedereen kent uit de media wel de schandalen rondom dioxines, fipronil, bestrijdingsmiddelen en PAK’s. 

In de hele Europese Unie geldt de wetgeving van de ALV (Algemene levensmiddelen verordening) van de General Food Law, met bindende voedselveiligheid regels. Deze ALV is door de overheid vertaald naar de Nederlandse situatie. Het bekendst hierin is de Warenwet.

Lees meer
Geplaatst in Gezondheidszorg door Wesley de Jong

Meisje houdt productieruimte voedingsmiddelen schoon volgens voorgeschreven richtlijnenDe wetgeving rondom schoonmaak, reiniging, desinfectie en onderhoud in horeca envoedselverwerkende fabrieken wordt steeds strenger. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor bedrijven in de voedingsmiddelensector om processen beter te laten verlopen. Ooit voldeed een wasbak met een blokje zeep tegen bacteriën en besmetting, Nu werken we met hygiënevoorschriften waaraan niemand in de hele keten van boer tot bord zich kan onttrekken.

In dit blogartikel gaan we in op manieren en middelen om alles rondom schoonmaak, reiniging en hygiëne makkelijker en beter te laten verlopen. Schoonmaak dient immers meer te zijn dan een hinderlijk kostenvehikel. Zorg dat alles slim en kosteneffectief verloopt, zorg voor goede instructies of opleiding van het schoonmaakpersoneel en investeer in de juiste producten om de vereiste hygiëne te bereiken. Over hoogwaardige schoonmaakmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie schreven wij reeds in dit blogartikel: https://www.hygienesupply.nl/vikan-in-de-voedingsmiddelenindustrie/

Lees meer
Geplaatst in Schoonmaakplannen Voedingsmiddelenindustrie door Wesley de Jong

NEN 3140

26-03-2019 13:44

De NEN3140 training die zorgt voor veilig werken met laagspanningElke werknemer in Nederland die werkt met elektriciteit, heeft te maken met NEN 3140 (laagspanning) of NEN 3840 (hoogspanning). Iedereen die zich houdt aan deze norm kan veilig werken met een laagspanningsverdeler, een laagspanningskabel, een laagspanningsrek, enzovoorts. Veel bedrijven in de industrie of elders hanteren de principes van NEN 3140 en ondergaan periodiek een NEN 3140 inspectie of een NEN 3140 keuring. Voor alle betrokken bedrijven en organisaties gold dat in december 2018 de laatste update is ingevoerd. 

De bepalingen van de NEN 3140 klinken misschien onbekend in de oren, maar lijken vaak heel logisch. Iedereen op de werkvloer heeft er in feite mee te maken, want ook laagspanningsapparatuur als verlichting, pc’s of de koffieautomaat zijn hierop van toepassing. De Arbeidsinspectie adviseert de regels van de NEN 3140 na te leven voor werknemers. Daarnaast worden klanten en afnemers beschermd tegen eventuele gevaren op het gebied van stroom en stroomvoorziening. Als u zelf twijfels heeft op dit gebied, kan een eerste stap zijn om een installatiebedrijf, elektricien of laagspanningsmonteur in te schakelen.

Lees meer
Geplaatst in Industrie door Wesley de Jong

Het HACCP kleurcoderingssysteem van Vikan"De HACCP richtlijn is een in de hele EU wettelijk voorgeschreven  regelgeving voor de veiligheid van voedsel voor elk bedrijf dat heeft te maken met de productie, de opslag en het vervoer hiervan. Zowel de werkomgeving in de voedselverwerkende bedrijven en elk eindproduct of halffabrikaat dat bij mens of dier in de mond gaat, moet voldoen aan de risico-inventarisatie met een HACCP certification. Vanzelfsprekend zijn er strenge HACCP controles en audits door een beëdigd HACCP controleur van de NVWA.

Het hoofddoel van de HACCP eisen is het zo veel mogelijk minimaliseren van risico door besmetting. In extreme gevallen leidde dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld tot ernstige uitbraken van ziektes bij bijvoorbeeld kippen of koeien, of zaten er  zaken in voedingsmiddelen die daar absoluut niet in thuis horen. Elke kok werkt bijvoorbeeld dan ook met de HACCP regels keuken, in de industrie werken ze met HACCP stickers en allerlei professionals in de food industrie volgen regelmatig een HACCP training.

 

Lees meer
Geplaatst in Schoonmaakplannen door Wesley de Jong

Het HACCP kleurcoderingssysteem van VikanElke professional in de voedselverwerkende industrie zal het weten: op 1 februari 2019 zijn de nieuwe wettelijke eisen ingegaan van de BRC Food 8. De BRC is de in 1998 opgerichte organisatie die periodiek de wereldwijd geldende normen voor voedselveiligheid vaststelt. Doel is om middels één universele checklist van 300 voorwaarden élk risico bij élk aspect uit de voedselketen af te dekken.

In augustus 2018 werd de achtste versie gepubliceerd en per 1 februari 2019 is versie acht van de BRC Food zoals gezegd wettelijk van kracht. Hierdoor zal de gehele internationale voedselverwerkende sector zich moeten houden aan deze voorwaarden van de BRC Global Standard For Food Safety. Hieronder gaan we verder in op de vier belangrijke veranderingen voor de food sector.

Lees meer
Geplaatst in Voedingsmiddelenindustrie door Wesley de Jong

Veranderingen ISO 220000:2018Elke ondernemer of belanghebbende kent wel de de regelgeving van de  ISO 22000:2005. Dit is de op 1 september 2005 ingevoerde wereldwijd geldende standaard op het gebied van de veiligheid van voedsel. Deze wetten zijn sindsdien geldig voor het complete voedselketen, oftewel van boer tot bord, maar dus ook fabrikanten van verpakkingen of fabrikanten van machines voor voedselverwerking. Want elke ondernemer maar ook de consument wil natuurlijk kunnen vertrouwen op voedsel dat veilig is.

Lees meer
Geplaatst in Voedingsmiddelenindustrie door Wesley de Jong

Professionele stofzuigerIn elke tak van industrie is bekend dat een industriële stofzuiger noodzakelijk is voor een goede bedrijfsvoering. Afgezien van een ruimte als kantine zijn er immers veel ruimtes of oppervlaktes die een gewone huishoudelijke stofzuiger nooit zal aankunnen. Behalve afval waarvoor een bouwstofzuiger bestemd is, hebben we het dan in de regel over de industriestofzuier of een waterstofzuiger.

Maar wat is nou de beste waterstofzuiger of de beste industriële stofzuiger en waar kan ik die kopen? Wat zijn de verschillen en de voordelen en kan ik zo'n bedrijfsmatige stofzuiger online bestellen tegen een scherpe prijs? Met dit blog helpen wij u de goede industriestofzuiger te vinden voor bij u op de werkvloer.

Lees meer
Geplaatst in Schoonmaakplannen door Wesley de Jong

Vikan Prijslijsten 2016December en januari zijn vaak de maanden waarin u de brieven van uw leveranciers ontvangt waarin de bekende verhogingen bekend gemaakt worden. Vaak betekenen dit soort verwachte verrassingen een hoop administratieve rompslomp. Gelukkig kunnen wij u alvast geruststellen! Vikan bespaart u dit jaar deze ongemakken. De prijzen binnen het gehele Vikan assoritment blijven in 2019 gelijk.

Lees meer
Geplaatst in Industrie Voedingsmiddelenindustrie door Wesley de Jong

OperatiekledingAls professional wil u uw beroep uitvoeren met kennis van zaken, trots, passie en een verantwoorde hygiëne. Belangrijk hierbij is het dragen van de specifieke beroepskleding die aan de HACCP regelgeving voldoet. Een goede keuze bij operatiekleding (OK kleding) kopen is daarbij belangrijk. Er zijn immers vele soorten en de voorschriften per beroep of per afdeling kunnen soms verschillen.

Zoals bekend bestaan er diverse soorten wegwerpkleding voor werkomgevingen waarbij hygiëne een wettelijk vereiste is. We noemen deze wegwerpkleding ook wel disposables. In verschillende bedrijfstakken, de zorg en de voedsel en horeca sector voorop, is beschermende kleding voor werknemers onontbeerlijk. Wegwerpkleding biedt u en uw medewerkers immers een afdoende afweer tegen ongewenste zaken als bacteriën, infectiegevaar en kruisbesmetting van mens tot mens of van mens tot product.  

 

Lees meer
Geplaatst in Gezondheidszorg door Wesley de Jong

HACCP normenVoor uzelf, de veiligheid van uw producten, voor uw medewerkers en uw uitstraling naar de klanten en de buitenwereld zijn de HACCP checklist en HACCP normen niet alleen een wettelijk vereiste maar ook prettig om mee te werken. De HACCP normen zijn vastgelegd in het warenwetbesluit Hygiëne van Levensmiddelen.

Zoals bekend zal zijn, staat HACCP voor Hazard Analysis Critical Control Points en is het de ideale manier om de veiligheid in uw werkomgeving en dat van de klant te borgen. Immers, iedereen in uw bedrijf of organisatie weet met een HACCP checklist waar hij aan toe is en kan met behulp van goed omschreven protocollen precies weten wat de bedoeling is om alle taken en handelingen op een goede, veilige en verantwoorde manier uit te voeren.

Lees meer
Geplaatst in Industrie door Wesley de Jong
Van laag naar hoog sorteren
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5