Hygiënisch schoonmaken
Hygiëne is in horeca en zorgcentra zeer belangrijk. Er mogen geen gevaarlijke bacteriën rondzwerven, want dan is de voedselveiligheid in gevaar. Dat kan een zaak de kop kosten, laat staan wat het kan veroorzaken bij gasten of cliënten. Om dat te voorkomen, voldoen grootkeukens en horeca aan kritische controlepunten op het gebied van voedingsmiddelen, genaamd HACCP. Schoonmaken met onder andere de juiste borstels, zoals die van Vikan, is dus van groot belang.
– Veel schoner dan bijvoorbeeld een spons
Een Vikan Borstel is veel schoner dan bijvoorbeeld een spons. Waar dat aan ligt? Een spons blijft altijd nat, zuigt al het water inclusief bacteriën op en is niet heel goed schoon te maken.
– Langer houdbaar
Daarnaast is een Vikan borstel langer houdbaar dankzij de materialen waarvan het gemaakt is: polypropyleen en polyester.
Levensduur van Vikan borstels
De borstelrug is gemaakt van polypropyleen en de borstelharen zijn gemaakt van polyester. Dit zijn duurzame en sterke materialen, waardoor de levensduur van een Vikan borstel verlengd wordt. Hoe lang een borstel precies mee kan is afhankelijk van hoe intensief de borstels gebruikt worden. Naast dat deze materialen de duurzaamheid bevorderen, zijn deze materialen ook zeer goed schoon te maken. Als je onder andere de goede Vikan borstels gebruikt, weet je zeker dat je aan de HACCP voldoet.
Waarom HACCP zo belangrijk is
HACCP is heel belangrijk om de voedselveiligheid te waarborgen. Er zijn veel kritische controlepunten binnen de voedingsmiddelenindustrie waar je op wordt gecontroleerd. Voldoe je niet aan een van die punten, dan is het zaak om hard aan de slag te gaan als bedrijf. HACCP houdt onder andere de hygiëne rond voedingsmiddelen in: goed schoonmaken dus met bijvoorbeeld een voegenborstel. Daarnaast is ook het gebruik van de juiste materialen op de juiste manier heel belangrijk: snijd nooit in rauw vlees en daarna in groenten of gaar vlees. Gebruik nooit plastic bakjes meerdere keren. En ook temperatuur is zeer belangrijk als het gaat om de veiligheid van voedingsmiddelen: te koud is niet goed en te warm ook zeer zeker niet. Houd alles goed in de gaten en je weet bijna zeker dat er geen gasten, cliënten of klanten zijn die ziek worden van jouw horecagelegenheid.