Wat kunt u opsteken van de Vikan webinar over watergebruik?

In de huidige werkwijze van schoonmaken gebruikt vrijwel iedereen veel water. Vaak onnodig veel. Iedere organisatie heeft een eigen werkwijze aangeleerd om de hygiëne hoog te houden, maar men vergeet regelmatig kritisch naar deze processen te kijken. Met een dreigend tekort aan water, zal men er toch aan moeten geloven: neem de huidige werkwijze onder de loep. Hoeveel water is noodzakelijk in het schoonmaakproces?

In augustus 2022 gaf Vikan een webinar over “Dry cleaning: is water friend or foe in food safety and sanitation?”. In dit artikel staan de meest interessante punten samengevat. Wilt u de webinar liever zelf bekijken? Op deze pagina kunt u zich inschrijven waarna u wordt doorgestuurd naar de webinar.

Hoe komt men aan het idee dat water nodig is?

Men leert water te zien als iets leuks. Men speelt er als al kind mee en het wordt gezien als iets positiefs. Schoonmaken met water ziet men als makkelijk, snel en efficiënt. Maar klopt dat wel? Of is men beïnvloed door ons idee dat water positief is? Het onderzoek van Vikan naar het gebruik van watergebruik bij het schoonmaken gaat hier op in.

Unicef zet de feiten op een rij

Unicef heeft de volgende cijfers vastgesteld. Tweederde van de wereldbevolking wordt nu al één maand per jaar geconfronteerd met een watertekort. In 2025 woont de helft van de wereldbevolking in gebieden waar een schaarste aan water is. In 2030 krijgen 700 miljoen mensen permanent te maken met een watertekort. Er moet dus iets veranderen in het watergebruik om deze cijfers te veranderen, aldus Unicef.

Reinigt water wel zo goed als men denkt?

Water zorgt ervoor dat micro-organismen zich vermenigvuldigen. Onderzoek van Vikan laat zien dat natte schoenen op een droge vloer het vocht waar men doorheen loopt tot wel 24 meter verspreidt. Bij natte schoenen op een natte vloer is dit meer dan 35 meter. De bacteriën op een droge vloer gaan dus vier stappen mee. Bij een natte vloer is dit vijftien stappen.

Bij het wassen van de handen vallen er altijd druppels water buiten de wasbak. Het water dat op de grond buiten de bak terecht komt, zit vol bacteriën die weer verspreiden zodra iemand er doorheen loopt. Daarbij komen er waterdruppels op de kleding terecht. Deze druppels komen volgens onderzoek vaak op de kleding ter hoogte van het werkblad. Hierdoor komen bacteriën onbewust erg dicht bij bijvoorbeeld de voeding die men verwerkt. Ongecontroleerd water is dus een risico voor de voedselveiligheid.

Hoe kunnen bedrijven de werkwijze aanpassen?

Vikan adviseert te werken volgens het KISS principe; Keeping It Safe and Simple. Dit kan men in drie stappen doen: find it, fix it en prevent it.

In veel gevallen maakt men op dit moment tijdens het schoonmaken ongecontroleerd gebruik van water. Terwijl water veelal overbodig is. Zoals in het webinar wordt gezegd: “In een eigen keuken staat men ook niet met een tuinslang. Mensen maken de keuken schoon door met een doekje gerichte plekken af te nemen.”. Wees dus kritisch op de huidige manier van werken.

Maak gebruik van natte en droge zones

Goed om te bedenken is dat mensen thuis werken met natte en droge zones. Vaak zijn de badkamer en keuken er op berekend dat de omgeving nat kan worden. In een woonkamer gaat men daar niet vanuit. Houdt hier op de werkvloer ook rekening mee. Splits de ruimte in droge en natte zones om de benodigde reiniging minimaal te houden.

Ongecontroleerd water moet voorkomen worden

Om water te besparen binnen het bedrijf is de volgende stap om te zoeken naar plekken waar water nu ongecontroleerd is. Denk hierbij aan plekken met veel condensatie, een lek, druppelend water, plasvorming, ijsvorming of stoom.

Daarna kan men een oplossing zoeken tegen het ongecontroleerde water. Kom met een actieplan om ongecontroleerd water tegen te gaan. In dit actieplan wordt omschreven welke aanpassing er nodig is in de omgeving en welke aanpassingen betrekking hebben op het werkproces.

Men gebruikt vaak de verkeerde schoonmaakmethodes/

  1. Kijk kritisch naar de huidige schoonmaakmethode en bepaal wat er mogelijk kan veranderen. Er wordt een onderscheid gemaakt in onderstaande schoonmaakmethodes. Hierbij is bij methode één het minste water nodig en bij methode negen het meeste.
    Soms is er geen schoonmaak nodig, kijk kritisch.
  2. Kan ik het volgende product in het proces gebruiken om schoon te maken. Dus gaat mijn volgende product dit schoonmaken en hoef ik er niets aan toe te voegen. Bijvoorbeeld: chocoladeresten blijven achter in een mixer. Het proces is er zo op ingesteld dat in deze mixer later de granola terugkomt en dit de chocolade van de wanden schraapt en meeneemt.
  3. Droog schoonmaken: vegen, boenen, schrapen.
  4. Droog schoonmaken met gebruik van chemicaliën.
  5. Spot Cleaning: dus maak alleen kleine plekken met water schoon wanneer dit nodig is.
  6. Haal het vieze product uit de locatie. Thuis doet men dit door de vaat in een vaatwasser te doen. Dus haal de bron van bacteriën weg en maak alleen deze schoon.
  7. ACS: Assisted Cleaning System.
  8. Gecontroleerd schoonmaken met water op gerichte plekken.
  9. Flood cleaning.

Hoe verspreiden bacteriën minder snel?

Elke manier van schoonmaken zorgt voor verspreiding van bacteriën. Er zijn echter methodes die dit sterker en methodes die dit minder sterk doen. Zo zorgt stofzuigen voor de minste verspreiding en afspuiten met water voor de meeste verspreiding. Een verminderde bacterieverspreiding is onder voorbehoud van een goede werkwijze. Het afvegen van het werkblad met een doek waarmee net de grond is afgeveegd, zal bacteriën onnodig verspreiden. Leer werknemers dus hoe ze dit goed aanpakken.

 

low-high risk

Ook kleurcodering helpt tegen verspreiding

Gebruik daarnaast kleurcodering. Dit kan met gekleurde tape of siliconen banden. Er zijn ook gekleurde producten die volgens de HACCP normen ingezet kunnen worden om verspreiden van bacteriën tegen te gaan. Er zijn een paar producten die goed ingezet kunnen worden om zoveel mogelijk vochtvrij schoon te maken. Denk hierbij aan microvezel, vele soorten borstels en bezems, stofzuigers en stoffer en blik.

De eerste stap zetten? Hygienesupply helpt!

We begrijpen bij Hygienesupply heel goed dat het aanpassen van het werkproces makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom bieden we onze hulp aan. Samen werken we aan een schoonmaakplan en kijken we op welke manier u waterbesparend kunt werken. Een frisse blik door experts van buitenaf om tot een optimaal resultaat te komen. Schakel onze hulp in en stel al uw vragen via +31 (0) 345 – 724 900 of mail naar info@hygienesupply.nl.