Voorkom listeria door de juiste schoonmaakprocedures

Het is u vast niet ontgaan de listeria-uitbraak bij een vleeswarenbedrijf in 2019. Vorige week kwam het bedrijf weer in het nieuws nadat uit documenten van de NVWA bleek dat er geknoeid werd met de houdbaarheidsdatum en de schoonmaak niet op orde was. Het personeel wist te weinig van de hygiëne- en schoonmaakregels. Zonde, want door de juiste schoonmaakprocedures te hanteren binnen het bedrijf en scholing van het personeel kunt u de kans op een listeria-uitbraak te minimaliseren.

Goede schoonmaakprocedures zijn van levensbelang

Goede schoonmaakprocedures zijn van levensbelang in de voedselindustrie. Bacteriën zoals listeria kunnen niet alleen ernstige voedselinfecties veroorzaken, maar kunnen zelfs dodelijk zijn. Ieder jaar raken er in Nederland 70 tot 100 mensen geïnfecteerd met listeria door het eten van besmet voedsel. Bij gezonde personen verloopt de ziekte vaak zonder klachten of met milde griepverschijnselen. De ziekte kan ernstiger verlopen bij pasgeboren kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer tegen infectieziektes. Bij deze mensen kan een listeria infectie leiden tot een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs dodelijk aflopen. Bij zwangere vrouwen kan een besmetting met listeria tot een miskraam leiden. Als foodprofessional wilt u dit natuurlijk ten alle tijden voorkomen, aangezien dit ook gigantische imago schade oplevert. Zorg daarom altijd voor goede hygiëne binnen uw productieproces.

Listeria voorkomen in het productieproces

Binnen de voedselindustrie wordt listeria vaak gevonden in vloeren en afvoerputten, productieapparatuur, koelers, diepvriezers en luchtbehandelingssystemen. Deze kunnen een goede voedingsbodem vormen waardoor de bacterie zich gemakkelijk kan vermenigvuldigen. De bacterie kan zich vervolgens makkelijk verspreiden via schoenzolen, borstels, bezems en wielen van karretjes. Uiteindelijk kan de bacterie op voedsel terecht komen. Om listeria te voorkomen is het belangrijk dat er goede schoonmaakprotocollen zijn ontwikkeld en het personeel de hygiëne- en schoonmaakregels zo goed mogelijk volgt. Met deze tips verkleint u de kans op kruisbesmetting met listeria:

1. Gebruik de juiste schoonmaakartikelen

Om een besmetting met listeria te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te reinigen en te desinfecteren. Gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen en -materialen met kleurcode, zoals bezems, vloerschrobbers, trekkers en borstels. De listeriabacterie houdt ontzettend veel van vocht, vermijd daarom tijdens het schoonmaakproces hogedrukreinigers en schrobmachines om een verhoogde kans van verspreiding te voorkomen.

 

2. Reinig en desinfecteer schoonmaakmaterialen

Schoonmaakmaterialen kunnen een bron van besmetting zijn als ze niet goed worden gereinigd en gedesinfecteerd. Schoonmaakmaterialen worden veelal gebruikt op verschillende oppervlakken en in diverse gebieden, waardoor zij veel vervuiling (bacteriën, schimmels etc) kunnen verzamelen. Het is een misvatting dat alle bacteriën wel gedood worden tijdens het schoonmaken zelf. Dit is zeker niet het geval! Onderzoek van Campden BRI heeft uitgewezen dat 47% van al het geteste schoonmaakgereedschap positief getest werd op Listeria Monocytogenes. Neem daarom het reinigen en desinfecteren van schoonmaakmaterialen op in uw schoonmaakprocedures en vervang kapot materiaal.

3. Berg schoonmaakmateriaal hygiënisch op

Na het reinigen en desinfecteren van de ruimte en de schoonmaakmaterialen is het van cruciaal belang dat de gebruikte schoonmaakartikelen hygiënisch opruimt. Hiervoor zijn er speciale ophangsystemen ontwikkeld. Het ophangen van de materialen zorgt er ondere andere voor dat ze sneller drogen. Hierdoor zal de bacteriegroei gereduceerd worden en kruisbesmetting worden voorkomen.

4. Gooi afval direct weg

Laat afval niet liggen en gooi het direct weg in de afvalbak. Reinig daarnaast de vuilnisbak na iedere lediging en sluit hem goed af na gebruik. Afvalbakken zijn namelijk ook een broeiplek voor schimmels, bacteriën en ongedierte. Zorg er ook voor dat er zo min mogelijk restproduct van de machines op de grond valt. Hier gedijen ongewenste micro organismen namelijk ook goed.

5. Wees voorzichtig met gekoelde producten

Listeria overleeft gemakkelijk in gekoelde omgevingen zoals de koelkast. Stel de koelkast in op 4 graden en de vriezer op – 18 om de groei van de bacterie te vertragen. Listeria breidt zich half zo snel uit bij een temperatuur van 4 graden dan bij een temperatuur van 7 graden. Gooi gekoelde en bederfelijke producten altijd direct weg wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. Was rauwe groente altijd goed voor gebruik, zorg dat vlees en vis goed doorbakken zijn en houd rauwe etensware gescheiden van klaargemaakt voedsel.

6. Sluit risicovolle gebieden af

Om te voorkomen dat Listeria-besmetting zich verspreidt tussen laag risico en hoog risico gebieden, moeten deze gebieden fysiek worden gescheiden om water, aerosolen en de verplaatsing van mensen en apparatuur te beperken. Scheid deze gebieden af door een hygiënesluis met een schoenborstelmachine te plaatsen, wanneer dit niet mogelijk is kan een desinfectiemat de oplossing bieden.

7. Draag beschermende kleding

Zorg ervoor dat uw personeel tijdens het schoonmaken beschermende kleding draagt. Handschoenen zijn noodzakelijk om ze te beschermen tegen vuil, bacteriën en virussen. Let er wel op dat er poedervrije handschoenen worden gebruikt in de voedselindustrie. Een schort zorgt ervoor dat er geen kruisbesmetting van lichaam en kleding op het product tot een minimum beperkt. Voor het schoonmaken geldt dit ook de andere kant op, zo wordt het lichaam en kleding niet bevuild door het achtergebleven vuil.

8. Zorg voor een goede handhygiëne en schone toiletten

Na het bereiden van voedsel en na iedere schoonmaakbeurt is het belangrijk om uw handen goed te wassen. Ook als uw handschoenen heeft gedragen. Doe dit volgens het handenwasprotocol en voorkom verdere besmetting. Zorg ook voor schone toiletten voor het personeel. Juist hier kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden. Reinig daarom zeker 1 x per dag de toiletten.

9. Ontwikkel goede schoonmaakprotocollen

Zorg er ook voor dat uw personeel het juiste schoonmaakprotocol kent en volgt voor de verschillende productieruimtes en machines. Door de juiste schoonmaakprocedures te hanteren voorkomt u een uitbraak van de listeriabacterie. Houdt tijdens het reinigen en desinfecteren met moeilijk te bereiken plaatsen zoals hoeken en gaten, slecht te drogen ruimtes, slechte lasnaden en afvoerputten. Wilt u nog meer weten over waar u op moet letten voor een goed schoonmaakprotocol om listeria te voorkomen in het productieproces? Lees dan ons blog over de listeria bacterie.

Heeft u advies nodig over schoonmaakprocedures voor uw bedrijf?

Hygienesupply.nl is dé specialist op het gebied van hygiëne en schoonmaakproducten in de voedselindustrie, horeca, gezondheidszorg, transportsector, detailhandel en onderwijs. Wij helpen u graag bij al uw schoonmaakprocessen! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies over schoonmaakprocedures en schoonmaakartikelen.