Volgens de FDA-voedselcode van 2005 moeten de handen worden gewassen:

Medewerkers die weten wanneer ze hun handen moeten wassen, zijn net zo belangrijk als zij die weten hoe ze goed moeten wassen. Borden die rondom de faciliteit zijn geplaatst, kunnen werknemers helpen met het onthouden van wanneer er handen moet worden gewassen. Die borden zijn een optie om het makkelijker te maken, maar het onderwerp moet ook worden behandeld gedurende de opleiding. Vergeet niet om instructies te vertalen in welke taal dan ook die vereist is om met al uw werknemers te communiceren.

Volgens de FDA-voedselcode van 2005 moeten de handen worden gewassen:

  • Voor het begin van het werk
  • Na het aanraken van de blote huid (behalve schone handen)
  • Na gebruik van het toilet
  • Na hoesten, niezen of met een zakdoek of tissue
  • Na het eten, drinken of gebruiken van tabak
  • Na gebruik van gebruikte/vuile apparatuur of gebruiksvoorwerpen
  • Tijdens voedselbereiding om kruisbesmetting te voorkomen
  • Bij het switchen tussen rauw en kant-en-klaar voedsel en ingrediënten
  • Voor het aantrekken van handschoenen bij het werken met voedsel
  • Na alle andere activiteiten die handen zouden besmetten

Waar te wassen

Er moeten permanente plekken worden opgesteld in de buurt van werkruimten waar personeel hun handen kunnen wassen. Ze moeten worden aangesloten op een voorraad warm, schoon water. De FDA-voedselcode van 2005 vereist een minimale handwastemperatuur van 38°C. Het station moet regelmatig worden gereinigd en groot genoeg zijn voor het wassen van de handen. Daarbij moet het station een voorraad handdesinfectie producten en handdoeken voor eenmalig gebruik of luchtdrogers hebben. Het station mag alleen worden opgesteld voor het wassen van handen, armen en gezichten. Door de setup handen vrij te maken door het gebruik van automatische spoelbakken, zeepdispensers en handdoekdispensers, kan de hygiëne worden verhoogd.

Hoe te wassen

Wat misschien een intuïtief proces lijkt, wordt feitelijk door 95% van de mensen onjuist uitgevoerd, volgens een onderzoek van onderzoekers van de Michigan State University. Om de veiligheid van de consument te waarborgen, moet elke stap van het handen wassen goed worden uitgevoerd.

Nat: Handen moeten worden afgespoeld met schoon, warm water. Warm water is niet alleen comfortabeler, het maakt het ook gemakkelijker om bepaalde dingen, zoals vet, te verwijderen. Het water moet ook gemakkelijk vloeien om viezigheid makkelijker en sneller uit de handen te verwijderen. Zichtbare grond, zoals deeg of gedroogde voedingsproducten, moet in dit stadium indien mogelijk ook worden afgedaan. Een hygiënische nagelborstel kan helpen bij het wegschrobben van moeilijk te verwijderen gronden uit de handen, onder de nagels en rond het nagelbed.

Schuim: Door de kraan dicht te draaien tijden het wassen van de handen word je beschermt tegen besmetting door opspattend water. Handreinigingsmiddelen zijn essentieel voor het proces omdat de viezigheid opheft en tegelijkertijd een visuele aanmoediging biedt om gedurende de aanbevolen 15 seconden te blijven schrobben. Voeg een geschikte hoeveelheid antiseptische zeep toe (zoals aangegeven op het etiket van het product) en wrijf de handen in elkaar, zorg ervoor dat je tussen de vingers komt, rond het nagelbed en helemaal tot aan de onderarmen.

Spoelen: Handen moeten onder stromend water worden afgespoeld. Begin bij de onderarmen en ga naar de toppen van de vingers, zorg ervoor dat alle zeep wordt afgespoeld. Spoelen verwijdert alle viezigheid als het goed gedaan wordt. 

Droog: Handen moeten worden gedroogd met eenmalig te gebruiken handdoeken of luchtdrogers. Hoewel luchtdrogers wel minder efficiënt zijn dan handdoeken. Als de luchtkwaliteit niet goed is, of de luchtdroger niet vaak wordt schoongemaakt, kan dat zorgen voor een slechte verwijdering van bacteriën. Als ze niet snel genoeg werken, kunnen luchtdrogers ertoe leiden dat werknemers hun handen op hun kleding drogen of schorten omdat ze een beetje snel willen werken, wat de handen opnieuw kan besmetten. Luchtdrogers hebben ook niet het voordeel dat ze kunnen worden gebruikt om kranen uit te zetten. Dat kan wel met een handdoek.

Goed handenwassen is het resultaat van een goede voedselveiligheidscultuur, robuuste trainingsprogramma’s en de juiste opstelling. Handenwassen, een van de belangrijkste dingen om te doen om de veiligheid en gezondheid van de consument te waarborgen, moet altijd worden benadrukt door middel van herinneringen zoals posters op de werkplek, en training. Schone handen zorgen voor een hygiënischer omgeving voor voedselverwerking en een beter eindproduct! Vergeet niet dat naast het reinigen van de handen, de huid van de handen beschermd moeten worden.

Wij bij Hygiene Supply helpen je daar graag bij dus mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op!