Welke stofzuiger past het beste bij mij?

Heeft u een nieuwe stofzuiger nodig, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij hebben de belangrijkste dingen op een rij gezet zodat u de juiste keuze kunt maken. Ga dus gerust achterover zitten, dan leiden wij u door het hele keuzeproces heen. En hopelijk kunt u dan ter zijner tijd vol frisse energie met uw nieuwe stofzuiger aan de slag!

Kiezen uit diverse soorten stofzuigers

Om te beginnen is het handig om goed in beeld te hebben wat voor soort stofzuigers er allemaal te vinden zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel nieuwe mogelijkheden, dat we best begrijpen dat het moeilijk is om te bepalen wat nu ideaal is in uw situatie. We zetten ze dus even op een rijtje.

Sledestofzuiger

We trappen af met de bekendste stofzuiger. De stofzuiger met zak, of ook wel de sledestofzuiger, domineert al jarenlang de Nederlandse huishoudens. Deze stofzuiger trekt u als een soort slede achter u aan en zit over het algemeen met een netsnoer aangesloten aan de stroom. Deze stofzuiger is heel geschikt voor de grotere schoonmaak sessies, omdat de stofzak erg ruim is en dus niet snel vervangen hoeft te worden. Deze stofzuiger is ook erg geschikt voor mensen met een allergie doordat de heruitstoot van stof erg laag is. Het nadeel is dat je tijdens het stofzuigen gebonden bent aan de lengte van de stekker. Dit kan ervoor zorgen dat u tijdens het stofzuigen af en toe moet stoppen om de stekker in een stopcontact dichterbij te steken.

Zakloze stofzuiger

Vergelijkbaar met de sledestofzuiger is de traditionele stofzuiger zonder zak. Deze kunt u ook achter u aan trekken. Het enige verschil met een sledestofzuiger met zak is dat een zakloze stofzuiger geen stofzuigerzakken heeft, maar een afneembaar stofreservoir. In plaats van het vervangen van de zak, haalt u simpelweg het reservoir los welke u direct kunt legen. Al kunt u vast vermoeden dat dit voor de mensen met allergieën minder prettig is en ook hier bent u gebonden aan de lengte van een netsnoer.

Handstofzuiger

Zoals de naam al zegt, is een handstofzuiger een kleine stofzuiger die u in de hand kunt houden. In de volksmond worden ze ook wel kruimeldief genoemd. Daar zijn ze dan ook uitermate geschikt voor: het opzuigen van kruimels van bijvoorbeeld de eettafel. Deze stofzuigertjes zijn klein, licht en vaak zonder snoer, waardoor ze door het hele huis in de kleinere hoekjes gebruikt kunnen worden. De nadelen zijn dat ze niet erg krachtig zijn en als u grote oppervlakken als een vloer wilt stofzuigen, bent u erg lang bezig.

Steelstofzuigers

Inmiddels zijn de steelstofzuigers bezig met een opmars. Het grootste verschil met de traditionele sledestofzuiger is dat deze stofzuigers draadloos zijn en hierdoor erg veel bewegingsvrijheid bieden. Ze zijn licht van gewicht en eenvoudig met één hand te bedienen. Door het compacte model zijn deze stofzuigers ook makkelijker op te bergen. Het nadeel van deze stofzuigers is dat je gebonden bent aan een accuduur en u deze regelmatig moet opladen. Ook zijn deze stofzuigers weer zakloos en kan dit voor mensen van allergieën onprettig zijn.

Robotstofzuigers

Tegenwoordig zien we ook steeds vaker een robotstofzuiger door het huis gaan. Deze robots nemen het stofzuigwerk uit handen. Door middel van sensoren gaat de stofzuiger zelfstandig de kamer rond en wanneer de accu leeg is, gaat hij vanzelf terug naar het oplaadstation. Het is nog wel nodig om het stofreservoir te legen. Het grootste nadeel van een robotstofzuiger is dat deze niet de trap op kunnen. Door de hogere prijsklasse kan het best duur worden om op iedere verdieping een stofzuiger neer te zetten. Deze zijn dus vooral handig in een gelijkvloerse ruimte.

Alleszuiger

Een alleszuiger is een stofzuiger die, de naam zegt het al, alles opzuigt. Niet alleen stof, maar dus ook puin en vloeistoffen. Ze hebben daarnaast van een sterke zuigkracht en groot reservoir. Het nadeel is dat deze stofzuigers vaak erg groot en zwaar zijn wat ze minder wendbaar maakt.

Extra aandachtspunten

Bij het maken van een keuze voor de juiste stofzuiger is het handig om een paar dingen in beeld te krijgen. Factoren die de keuze voor een stofzuiger kunnen beïnvloeden, zijn hieronder op een rij gezet.

Zuigkracht

Heeft u huisdieren of veel vloerbedekking in huis? Dan kan dit uw keuze beïnvloeden. In dergelijke gevallen wilt u een stofzuiger die grondig te werk gaat en echt alle haren en viezigheid opzuigt. Het is hierbij handig om te kijken naar een stofzuiger die meer zuigkracht heeft. Haren van huisdieren kunnen vaak in kleden of textielen vast gaan zitten, waardoor het moeilijker wordt om alles goed op te zuigen. Ook kunnen in uw vloerbedekking of vloerkleed stofdeeltjes verdwijnen die met een gemiddelde stofzuiger niet meegenomen worden. Met een sterkere stofzuiger kan dit opgelost worden.

Geluidsoverlast

Als u het vervelend vindt dat een stofzuiger vaak zo luid is, kunt u kiezen voor een stofzuiger die stiller is. Dit helpt bijvoorbeeld om de kinderen in slaap te houden, of het geeft u de mogelijkheid om ondertussen muziek te luisteren. Tegenwoordig wordt vaak aangegeven hoeveel decibel een stofzuiger produceert. Hoe lager het aantal decibel, hoe stiller. Dit kan een factor zijn waar u rekening mee wilt houden.

Energiekosten

Tegenwoordig zijn de energiekosten steeds hoger. Het is dan ook niet gek dat u bij uw huishoudelijk apparaten in de gaten wilt houden dat deze niet te veel stroom verbruiken. Ook bij stofzuigers is het mogelijk dit in de gaten te houden. Bij de aanschaf kunt u in de productspecificaties vaak zien wat het verbruik is. Hier kunt u dan naar eigen wens rekening mee houden.

Gewicht

Zoals velen, wilt u misschien de mogelijkheid hebben de stofzuiger mee de trap op te tillen. Of heeft u simpelweg niet de behoefte een loodzwaar apparaat achter u aan te slepen. Door nieuwe technologiën worden sotfzuigers steeds lichter. Het is dan ook slim om hier bij de aankoop alvast rekening mee te houden. Om te voorkomen dat u na aankoop spijt krijgt van uw veel te zware stofzuiger.

Formaat

Heeft u al in beeld waar de stofzuiger opgeborgen gaat worden? Het kan best zijn dat dit een krappe ruimte is of dat u de ruimte liever gebruikt voor andere zaken. U kunt kiezen voor een klein model stofzuiger om ruimte te besparen. Dit zijn bijvoorbeeld een steelstofzuiger of een handstofzuiger. Dit is geheel afhankelijk van uw wensen.

Stofzuiger kiezen met of zonder zak

Hierboven zijn de verschillende soorten stofzuigers benoemd en factoren die uw keuze kunnen beïnvloeden. Naast de sledestofzuiger met zak zijn bijna alle stofzuigers zakloos. Dit brengt zijn voor- en nadelen met zich mee. Zoals eerder benoemd heeft het hebben van een stofzuigerzak voor mensen met allergieën het voordeel dat er minder stof in de ruimte achterblijft. Ook kan het legen van het stofreservoir van zakloze stofzuigers soms mis gaan. Als deze bijvoorbeeld in de prullenbak geleegd wordt, kan er een deel naast vallen. Of als het reservoir te enthousiast wordt omgedraaid, kan een deel van het stof weer opstuiven, waardoor u bezig blijft. Daar staat dan weer tegenover dat u geen stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen en te verwisselen. Heeft u inmiddels gekozen om voor de traditionele stofzuiger te gaan met stofzuigerzakken? Wat fijn dat u een keuze heeft kunnen maken! Het is in dit geval handig om een stapeltje stofzuigerzakken in huis te halen. U wilt voorkomen dat u een keer noodgedwongen de volle zak moet weggooien en u uw stofzuigklus niet kunt afmaken, omdat u geen nieuwe heeft liggen. Hetzelfde geldt voor stofzuigerfilters. Deze moeten regelmatig vervangen worden om de uitstoot van stofdeeltjes te beperken. Hygienesupply heeft stofzuigerzakken en stofzuigerfilters in alle soorten en maten zodat u perfecte zak er altijd tussen zit. We bieden de originele merk zakken aan, maar ook de goedkopere merkloze zakken. De website heeft het zoeken naar de goede zakken vereenvoudigd zodat u direct weet welke zakken geschikt zijn. U kunt per merk zoeken of simpelweg het typenummer van uw stofzuiger invoeren om de juiste resultaten te krijgen. Er is een grote voorraad, dus u hoeft niet bang te zijn dat u zonder komt te zitten. Hygienesupply biedt veilige betaalmethoden en snelle levering.

Succes met uw aankoop!

U heeft inmiddels een hele berg informatie binnen gekregen. We hopen dat dit u heeft geholpen om beter in beeld te krijgen welke stofzuiger geschikt is in uw situatie. We wensen u dan ook heel veel succes en vooral plezier met uw eventuele aankoop. Stofzuigen blijft voor velen een saaie en vermoeiende klus, maar de juiste stofzuiger kan hier verschil in maken!