Stofzuiger schoonmaken? Waar moet je op letten?

Heeft u sinds de aanschaf uw stofzuiger wel eens grondig schoongemaakt? Dus niet alleen de zak vervangen, maar echt een goede reiniging? Het is iets waar men vaak helemaal niet bij stilstaat, maar bij een apparaat dat zoveel stof verwerkt, valt het niet te voorkomen dat er overal viezigheid tussen gaat zitten. Dit doet op de lange termijn niet ten goede aan de apparatuur. Dus naast het regelmatig reinigen van de wasmachine is het slim om volgende keer ook de stofzuiger eens mee te nemen.

Maar waarom is dit nou echt nodig? En hoe pakt u dit dan het beste aan? Wij hebben alles uitgezocht en op een rij gezet. Lees hoe u dit het beste kunt doen, zonder uren bezig te zijn.

Waarom is het goed om uw stofzuiger regelmatig schoon te maken?

U wilt voorkomen dat u de stofzuiger vroegtijdig weg moet doen omdat hij minder goed functioneert. Door regelmatig schoon te maken en onderhoud uit te voeren, zorgt u voor een langere levensduur van het apparaat. U behoudt de kwaliteit en zuigkracht die u sinds de aankoop gewend bent en hoeft minder vaak onderdelen te vervangen. Regelmatig schoonmaken van uw stofzuiger kan ook helpen wanneer u last heeft van een stinkende stofzuiger.

Door stof en viezigheid in en aan de stofzuiger, gaat het apparaat minder goed functioneren. Dit is op een aantal manieren te merken. We zetten ze op een rij zodat u weet wanneer een schoonmaakbeurt hard nodig is.

De zuigkracht wordt aanzienlijk minder

Een van de dingen die u snel zult merken, is dat de zuigkracht van de stofzuiger minder wordt. Dit kan komen door een te volle stofzak of -reservoir, maar het kan ook komen doordat er viezigheid in de slang achterblijft. Hierdoor kunt u haren en hardnekkig vuil minder tot helemaal niet meer opzuigen. En dat is natuurlijk zonde.

U blijft bezig met stofzuigen

Een gevolg van verminderde zuigkracht, is dat u eeuwig aan het stofuizgen bent. Als de zuigkracht zodanig verminderd bent u door de beweging van de stofzuiger eerder bezig het stof door uw huis te verspreiden, dan dat u daadwerkelijk stof uit uw huis opzuigt. Op die manier blijft u natuurlijk bezig.

De motor moet harder werken

Als er ergens in het systeem opstoppingen zijn ontstaan of er zit te veel viezigheid, zal de motor van de stofzuiger harder moeten werken om toch zoveel mogelijk zuigkracht te bereiken. Dit kunt u merken doordat de stofzuiger meer geluid maakt tijdens het zuigen, of doordat hij een stuk warmer wordt. Als de motor te warm wordt, kan het zelfs zo ver komen dat hij afslaat of beschadigd raakt.

Stofzuigen kost meer stroom

Een gevolg van het harder moeten werken van de motor, is dat de stofuizger meer stroom gaat verbruiken. Dit zult u gaan merken in de stroomrekening en dit zou natuurlijk zonde zijn. Zeker als u straks weet hoe u dit makkelijk kunt voorkomen!

U beschadigd uw huis

We willen natuurlijk allemaal voorkomen dat u tijdens het stofzuigen beschadigingen aanbrengt aan uw woning. Toch is dit zeker mogelijk. Als er bijvoorbeeld viezigheid in de zuigmond of tussen de wieltjes zit, kan dit krassen en beschadigingen opleveren.

Hoe maakt u de stofzuiger nu goed schoon?

Nu u weet waarom u de stofzuiger op tijd moet schoonmaken en welke problemen u erdoor kunt voorkomen, leggen we uit hoe u dit dan het beste doet. Hier hoeft u helemaal geen uren mee bezig te zijn, geen zorgen. We leggen in een paar handige stappen uit hoe u dit zelf goed kunt doen.

Stap 1. Legen en schoonmaken van de stofzuigerzak en het stofreservoir

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende stap. Sommige stofuizgerzakken kunt u in zijn volledigheid verwijderen, weggooien en vervangen voor een nieuwe. Een stofreservoir kunt u leeggooien in de container. Vergeet hem na het legen niet om te spoelen. Zo voorkomt u dat u weer stof terug de stogzuiger in werkt.

Stap 2. Maak het filter schoon

Alle stofzuigers hebben een filter. Die beschermt de motor en filtert de grootste vuildeeltjes. Deze kunt u uit het apparaat halen en goed schoonmaken. Vaak kunt u dit er met de hand afvegen.

Stap 3. Neem met een doekje het exterieur af

Dit klinkt misschien als veel moeite, maar u bent er zo mee klaar en het is erg belangrijk om dit regelmatig te doen. Pak een vochtig doekje en zorg dat de stekker niet aangesloten is aan het stopcontact. Ga daarna met het doekje alle onderdelen langs. Denk hierbij aan het afnemen van het snoer om te voorkomen dat ze op den duur niet meer goed automatisch oprolt. Ga daarna ook de knoppen en de slang langs. Belangrijk is om hier niet te vergeten ook de wieltjes mee te nemen. Als u deze niet op tijd schoonmaakt, kunnen ze klem komen te zitten en in het ergste geval zelfs krassen achterlaten op uw vloer.

Stap 4. Haal het mondstuk leeg

Een belangrijke stap in het proces is om het mondstuk goed schoon te maken. Vaak hopen hier haren en stof op. Deze kunt u met uw handen los trekken of, als het erg goed vast zit, los knippen. Gooi deze daarna weg in de container en probeer ze niet opnieuw op te zuigen. Zo voorkomt u dat ze toch ergens in de slang alsnog vast komen te zitten.

Stap 5. Maak de stofzuigerslang van binnen schoon

Dit klinkt heel ingewikkeld, maar zolang u het voorzichtig aanpakt, is dit best goed te doen. Koppel de slang zo mogelijk los van de stofzuigerr, zo voorkomt u dat u viezigheid dieper het systeem in duwt. Pak een bezemsteel of bijvoorbeeld een tuinslang. Wikkel hier een doekje omheen en tape deze vast. Hiermee kunt u nu voorzichtig de binnenkant van de slang schoonmaken. Probeer hierbij de slang niet te beschadigen door te ruw te werk te gaan. U kunt hierdoor ook eventuele opstoppingen in de slang verhelpen.

Niet alleen schoonmaken, soms moet iets vervangen worden

Sommige onderdelen moeten naar het schoonmaken ook regelmatig vervangen worden. Denk hierbij aan een volle stofzak of het filter. Een filter kunt u bijvoorbeeld best regelmatig reinigen, maar door gebruik, zal de kwaliteit achteruit gaan. Het is daarom zaak deze onderdelen tijdig te vervangen voor nieuwe onderdelen. U kunt deze onderdelen bestellen bij Hygienesupply. Daar vind u alles voor uw stofzuiger op één plek. Bestel hier uw stofzuigerzakken, stofzuigerfilters en alle stofzuigeronderdelen.

Hygienesupply biedt heel veel verschillende merken, zodat er voor u altijd iets tussen zit. Er is een ruime keuze en voorraad waardoor alles snel leverbaar is. Vanaf 35 euro heeft u ook nog eens gratis verzending!

Heeft u vragen over het schoonmaken van uw stofzuiger? Stel ze aan Sofzuigersupply!

Heeft u na het lezen nog vragen over het schoonmaken van uw stofzuiger of welke onderdelen u het beste kunt bestellen? Stel ze dan vooral! Onze medewerkers weten alle ins en outs van stofzuigers en denken graag met u mee. Neem contact op met Hygienesupply.