Listeria bacterie zorgt voor dodelijke slachtoffers in Nederland

Volgens het RIVM zijn er in de afgelopen twee jaar twintig mensen ziek geworden van de listeria bacterie. Drie van hen zijn eraan overleden en een persoon heeft hierdoor een miskraam gehad. Wanneer iemand besmet is met de listeria bacterie, kunnen er symptomen optreden als koorts, diarree, hoofdpijn, verwardheid en in de ergste gevallen zelfs een hersen(vlies)ontsteking, bloedvergiftiging of een miskraam. Afhankelijk van de ernst van de infectie, kan de ziekte dagen tot enkele weken lang duren. En dat wilt u als foodprofessional niet op uw geweten hebben.

Waar bevindt listeria zich?

Wanneer u werkt binnen de voedingsmiddelenindustrie, dan is het belangrijk om te weten waar de listeria bacterie zich kan bevinden. De bacterie komt van nature voor in het milieu. Denk bijvoorbeeld aan bodem, vegetatie, fecaliën, afval- en rioolwater. Binnen de voedingsindustrie wordt listeria vaak gevonden in vloeren en afvoerputten. Deze vormen een broeikas waardoor de bacterie gemakkelijk kan blijven bestaan en zich kan vermenigvuldigen. De bacterie kan zich vervolgens gemakkelijk verspreiden via uw schoenzolen, borstels, bezems en wielen van karretjes. Uiteindelijk kan de bacterie op gekoeld voedsel terechtkomen, waardoor consumenten een voedselinfectie op kunnen lopen.

Welke producten lopen een groot risico?

Vooral wanneer u kant-en-klare, gekoelde levensmiddelen produceert, bestaat er een grote kans dat de listeria zich bevindt op uw producten. Volgens het voedingscentrum komt listeria voornamelijk voor op: Voorverpakte vleeswaren als beenham Rauwe, ongepasteuriseerde melk en kaas Rauwe of verwerkte groenten en fruit Rauw of onvoldoende gekookte gevogelte Worstjes & hotdogs Rauw of gerookte vis als zalm en andere zeevruchten

Kan listeria verwijderd worden van besmet voedsel?

Wanneer u met listeria besmette voedselproducten bakt, kookt of braadt, is er waarschijnlijk geen risico op een voedselinfectie. Listeria overleeft temperaturen boven de 70 graden niet volgens het Voedingscentrum. Wees wel altijd extra voorzichtig en gooi producten waarbij u vermoedt dat ze niet goed zijn uit voorzorg weg.

Maatregelen om besmetting te voorkomen

Voor de voedingsmiddelenindustrie is het erg belangrijk om besmetting te voorkomen en voedselinfecties tegen te gaan. Volg deze hygiëneregels op om op een zo goed mogelijke manier besmetting van de listeria bacterie voor te zijn.

Gebruik de juiste schoonmaakartikelen

Om listeria te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te reinigen en te desinfecteren. Gebruik hiervoor speciale reinigingsmaterialen van Vikan met kleurcode voor vloer- en afvoerreiniging. Denk aan bezems, vloerschrobbers, trekkers en borstels. Let erop dat het reinigen van vloeren zo droog mogelijk gebeurt, listeria houdt immers van vocht. Vermijd tijdens het schoonmaakproces hogedrukreinigers en schrobmachines, gebruik hiervan verhoogt de kans op verspreiding. Reinig daarnaast regelmatig de koelkast, snijplanken, werkbladen en keukengerei die mogelijk in contact zijn geweest met besmet voedsel. Ontsmet deze oppervlakken vervolgens met een eetlepel chloor, aangelengd met zo’n 3 liter water. Droog de gebieden af met een schone, of papieren handdoek die nog niet eerder is gebruikt.

Onderhoud uw schoonmaakartikelen

Een van de belangrijkste onderdelen in de voedselveiligheid binnen een voedingsmiddelenbedrijf, is het reinigen en desinfecteren van schoonmaakartikelen. Door uw gereedschap goed te onderhouden, loopt u een minder groot risico op kruisbesmetting.

Hang uw schoonmaakartikelen op

Na het reinigen van de ruimte, is het van cruciaal belang dat u de gebruikte schoonmaakartikelen hygiënisch opruimt. Vikan heeft hiervoor speciale ophangsystemen ontwikkeld. Naast het feit dat het ophangen van gereedschappen netjes oogt, zorgt het ophangen er onder andere voor dat ze sneller drogen. Hierdoor zal bacteriegroei gereduceerd worden en kruisbesmetting worden voorkomen.

Sluit risicovolle gebieden af

Scheid vloeren en afvoerputten van gebieden waar voedsel wordt bereid. Scheid deze gebieden af door een hygiënesluis met een schoenborstelmachine te plaatsen. Ook een desinfectiemat kan de oplossing bieden voor uw bedrijf.

Wees voorzichtig met gekoelde producten

De listeria bacterie overleeft gemakkelijk in gekoelde omgevingen zoals de koelkast. Stel de koelkast in op 4 graden en de vriezer op -18 om de groei van de listeria bacterie te vertragen. Bij een koelkasttemperatuur van 4 graden breidt de bacterie zich bijvoorbeeld half zo snel uit dan wanneer u uw koelkast op 7 graden heeft ingesteld. Gooi gekoelde producten en bederfelijk eten altijd direct weg nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Was rauwe groenten altijd goed voor gebruik, zorg ervoor dat vlees en vis goed doorbakken zijn en houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel.

Gooi afval direct weg

Laat afval niet liggen en gooi het direct weg in de afvalbak. Reinig daarnaast de vuilnisbak na iedere lediging en sluit hem goed af na gebruik. Afvalbakken zijn immers een schuilplaats voor schimmels, bacteriën en ongedierte.

Was uw handen regelmatig

Na het bereiden van voedsel en na iedere schoonmaakbeurt is het belangrijk om uw handen goed te wassen. Doe dit volgens het handwas protocol en voorkom verdere besmetting.

Zorg voor een schoon toilet

Juist op het toilet kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zorg er daarom voor een schoon toilet door deze zeker 1 keer per dag te reinigen. Op ons blog delen wij nog meer tips en adviezen over waar u op moet letten bij de Listeria bacterie. Wees goed voorbereid om een uitbraak van de bacterie te voorkomen. Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact met ons op via info@hygienesupply.nl of +31 (0)345 – 72 53 27.

 

Wees u ook bewust van het gevaar van de Listeria bacterie en voorkom kruisbesmetting door uw schoonmaakartikelen op kleur te coderen met de producten van Vikan.

 

Wilt u meer weten over Listeria en de gevaren? Lees ons laatste blog.