Minimaliseer het risico op een vogelgriep besmetting!

In verband met de uitbraak van vogelgriep op verschillende plaatsen in Duitsland is het belangrijk om zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen om de insleep van de N5H8 griepvariant op uw bedrijf te voorkomen.

Wat is vogelgriep?

Aviaire influenza A (H5N8) is een hoogpathogene griepvariant onder watervogels. Deze hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk en ziekmakend voor gevogelte. Voor kippen is deze variant vaak dodelijk! Sommige typen vogelgriep zijn een zoönose, wat betekent dat de ziekte van dier op mens kan worden overgebracht. Dit kan echter alleen gebeuren wanneer er direct en intensief contact is tussen besmette vogels en mensen. Tot nu toe zijn er geen mensen ziek geworden door het vogelgriepvirus H5N8.

Wat is het verschil tussen hoog- en laagpathogene vogelgriep?

Vogelgriep is een verzamelnaam voor het ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen. Sommige van deze griepvirussen leiden tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels. Dit heet hoopathogene aviaire influenza. Andere typen vogelgriep verlopen juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Dit is dan een laagpathogene aviaire influenza.

Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?

Tot nu toe zijn er nog geen mensen ziek geworden van aviaire influenza A (H5N8) beschreven. Andere vogelgriepvirussen hebben in zeldzame gevallen mensen ziek gemaakt. Dit gebeurde bij direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Ook komt soms oogontsteking (conjunctivitis) voor. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild, maar kan ook ernstig verlopen.

Hoe verspreidt het vogelgriepvirus zich?

Het vogelgriepvirus kan zich op verschillende manieren verspreiden. Door bijvoorbeeld direct contact, door de lucht, of via besmet materiaal zoals mest. Eigenlijk kan iedere vorm van contact dit virus verspreiden.

Tevens kan het pluimvee besmet raken met het vogelgriepvirus op de volgende manieren:

 • Vanaf uw eigen erf kan er besmetting ontstaan. Beschouw uw erf daarom dus ook als “vuil” terrein. Uw erf kan zonder dat u het weet besmettelijk materiaal bevatten. (bijvoorbeeld afkomstig van geïnfecteerde vogels)
 • Via contact met (trek)vogels. Besmette vogels verspreiden het virus bijvoorbeeld via hun uitwerpselen.
 • Via stofdeeltjes uit een besmette stal
 • Via besmette ratten en muizen. Deze dieren kunnen het virus verslepen maar mogelijk ook het virus vermeerderen. Naar de precieze rol van ongedierte in de verspreiden van het vogelgriepvirus wordt op dit moment onderzoek gedaan.
 • Via besmet pluimvee dat bij aankomst al besmet was.

Minimaliseer de kans op uitbraak van vogelgriep

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen om het risico op de uitbraak van een vogelgriepvirus bij uw bedrijf te minimaliseren.

 • Zorg dat uw bedrijfsterrein en stallen afgesloten zijn voor bezoekers
 • Zorg ervoor dat er geen mensen in de stallen komen, tenzij noodzakelijk voor verzorging of veterinaire zorg.
 • Maak een duidelijke scheiding tussen het bedrijfsterrein en de ruimte rondom het woonhuis.
 • Zorg dat uw bedrijfsterrein overal schoon is en regelmatig wordt ontsmet, vergeet de achterzijde van de stallen niet.
 • Houd er rekening mee dat u, als pluimveehouder, ook smetstof kunt verspreiden. Houd u zich daarom zelf ook aan de regels.
 • Om ieder risico te vermijden is het belangrijk geen materialen van andere (pluimvee)bedrijven te gebruiken.
 • Voer bij nieuw aangeleverd pluimvee meerdere keren per dag een strenge gezondheidscontrole en eventueel vaccinatie uit. Bij twijfel direct de practicus consulteren.
 • Er geldt  inmiddels een ophokplicht voor pluimvee. Houd u hier ook aan!

Gebruik desinfectiematten voor het desinfecteren van uw schoeisel & voertuigen

Daarnaast is het nog van zeer groot belang om bij het binnentreden van uw stallen altijd uw schoeisel te desinfecteren. Dit kunt u doen door een desinfectiemat te plaatsen bij de entree van de stal. Hiermee kunt u voorkomen dat u bacteriën en virussen onder de zool van uw schoeisel mee naar binnen neemt en op die wijze kruisbesmetting optreed. Tevens kunt u toeleveranciers over een desinfectiemat geschikt voor transport laten rijden. Juist deze toeleveranciers brengen risico’s met zich mee omdat ze vaak meerdere adressen op dezelfde dag aandoen en op deze wijze kruisbesmetting tussen verschillende bedrijven kunnen veroorzaken.

Reinig en desinfecteer vloeren

Daarnaast is het van groot belang om de looppaden naar de stallen te reinigen u kunt dit door door de looppaden in te schuimen met een schuimunit en daarna droog te trekken met een Vikan Vloertrekker. Uiteraard volgt er na het reinigen een uitgebreide desinfectieronde met een goed desinfectiemiddel.

Gebruik wegwerpkleding en voorkom kruisbesmetting

Zorg ervoor dat bezoekers hun voertuigen aan de weg laten staan en verplicht bezoekers zich te laten melden bij het huisadres. U kunt er dan voor zorgen dat de bezoekers aangekleed worden met wegwerp overalls en voorzien van een haarnetje en overschoentjes. Dit kan ervoor zorgen dat u de kans op een vogelgriepvirus minimaliseert. Wanneer de bezoekers zich helemaal aangekleed heeft in wegwerpkleding volgt het wassen van de handen. (Hoe u dit het beste kunt doen leest u hier) ook hier geldt weer, na het reinigen desinfecteren met een handdesinfectans.


Download gratis nog meer tips voor het voorkomen van een vogelgriep uitbraak

 

Uiteraard zijn er nog vele andere tips die zeker de moeite waard zijn om in acht te nemen om het moment dat u werkzaam bent met gevogelte.

Download gratis de PDF met 41 tips die ervoor kunnen zorgen dat u een vogelgriep uitbraak kunt voorkomen.

Download gratis nog meer tips voor het voorkomen van een vogelgriep uitbraak

Uiteraard zijn er nog vele andere tips die zeker de moeite waard zijn om in acht te nemen om het moment dat u werkzaam bent met gevogelte.

Download gratis de PDF met 41 tips die ervoor kunnen zorgen dat u een vogelgriep uitbraak kunt voorkomen.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche