Waarom een goede handhygiëne noodzakelijk is binnen diverse branches

The Center of Disease Controle and Preventions (CDC) is een organisatie in de Verenigde Staten die zich bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziektes, waaronder het coronavirus. Zij schatten in dat één op de drie personen zijn of haar handen niet wast na een toiletbezoek. Dit kan resulteren in het overbrengen van ziektes zoals hierboven genoemd, of het vergroten van kruisbesmetting binnen bijvoorbeeld de zorg en de voedingsmiddelenindustrie.

Dagelijks overlijden er – wereldwijd – duizenden mensen aan infecties die zijn overgebracht binnen onder andere zieken- en verpleeghuizen. Handen zijn namelijk een vervoermiddel van ziekteverwekkende bacteriën (zoals bijvoorbeeld de legionellabacterie en de listeria bacterie). De verspreiding hiervan kan eenvoudigweg worden verminderd wanneer men zijn of haar handen goed en regelmatig wast. Beschaafde gewoontes op het gebied van handhygiëne dragen dus bij aan de patiëntveiligheid in zorginstellingen en aan de voedselveiligheid binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Het handenwasprotocol

Volg tijdens het wassen van uw handen de volgende stappen die het RIVM heeft gesteld.

 1. Maak uw handen eerst goed nat door ze even onder de kraan te houden.
 2. Neem wat handzeep in uw handen. Het liefste vanuit een pompje of zeepdispenser.
 3. Wrijf uw handen lang genoeg over elkaar totdat de boven- en onderkant van uw handen goed bedekt zijn met zeep.
 4. Wrijf hierbij alle vingertoppen in met zeep.
 5. Wrijf ook tussen de vingers en neem de polsen mee.
 6. Spoel de handzeep zorgvuldig af met stromend water.
 7. Droog tot slot uw handen goed af met een handdoek* Vergeet hierbij niet de huid tussen uw vingers.

* Bij het drogen van uw handen kunnen er ziekteverwekkers terechtkomen op de handdoek, omdat micro-organismen zich eenvoudig kunnen vermenigvuldigen op textiel. Gebruik hierom papieren handdoeken die u weggooit in de afvalbak, of doe stoffen handdoeken regelmatig in de was.

Het goed afdrogen van uw handen is minstens net zo belangrijk als het goed wassen van uw handen. Uit onderzoek is gebleken dat 85% van de micro-organismen worden overgebracht door vochtige handen, terwijl dit bij droge handen teruggedrongen word tot slechts 0,06%. Daarnaast nemen natte handen eerder bacteriën op en kunnen deze huidirritaties veroorzaken.

Download uw gratis handenwasprotocol voor boven de wasbak

Wilt u graag bijdragen aan goede handhygiëne? Download hier uw gratis instructiekaart en plaats deze boven uw wasbak

Met een goede handhygiëne bereikt u de volgende dingen:
✔ Reduceer kans op kruisbesmettingen
✔ Overdracht van ziektekiemen en bacteriën wordt drastisch verlaagd
✔ Verlaag de kans op het oplopen van ziekten en virussen

Voornaam
Achternaam
Email
Niche

Wanneer moet ik mijn handen desinfecteren en wanneer juist wassen met zeep?

Als uw handen niet zichtbaar (of voelbaar) vervuild zijn, dan dient handalcohol of alcoholgel als een goed alternatief om uw handen te ontsmetten. Heeft u uw neus gesnoten, of komt u van het toilet af? Dan is het in principe voldoende om uw handen te desinfecteren. Ook voor gebruik tussendoor biedt handalcohol de juiste oplossing. Het voordeel aan handdesinfectiegels, is dat u uw handen kunt wassen zonder water te gebruiken.

Bent u aan het werk geweest in de tuin, of heeft u gewerkt met voedingsmiddelen? Dan is het noodzakelijk om uw handen met zeep te wassen. Zie hieronder een lijstje waarin staat wanneer het noodzakelijk is om uw handen met zeep te wassen.

Wanneer moet ik mijn handen desinfecteren en wanneer juist wassen met zeep?

 • .. u voedsel gaat klaarmaken.
 • .. u gaat eten.

Uw handen wassen nadat..

 • ..u in contact bent geweest met rauw vlees, vis en gevogelte.
 • .. u in contact bent geweest met rauwe groente.
 • .. u in contact bent geweest met rauwe eieren.
 • .. u moet hoesten of niezen, zeker wanneer u aan het koken bent.
 • .. u gebruik heeft gemaakt van het toilet.
 • .. u in contact bent geweest met de afvalbakken.
 • .. (huis)dieren heeft aangeraakt.
 • .. u in contact bent geweest met vuil textiel.
 • .. u een baby heeft verschoond.

Tijdens een virusuitbraak raden wij aan om uw handen zo veel mogelijk te wassen met zeep. Zo vertelt de NY Times dat handzeep het virus niet alleen verslaat, maar ook van de huid verwijderen. Dat maakt het wassen van uw handen effectiever dan het ontsmetten met behulp van handalcohol¹. Let op: u kunt u uw handen beter te vaak dan te weinig wassen. Was uw handen daarom altijd direct wanneer u thuis of op locatie aankomt.

Dus: was uw handen zo zorgvuldig en vaak mogelijk!

Een goede handhygiëne is anno 2020 (zeker rondom de uitbraak van COVID-19) niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, zijn er nog de nodige stappen te nemen om dit naar een hoger niveau te tillen. Op deze manier kunnen we als samenleving een hogere voedselveiligheid en patiëntveiligheid  garanderen. Laten we zoveel mogelijk mensen stimuleren om een handje (;)) te helpen aan een goede handhygiëne. U maakt een goed begin door onze instructiekaart te downloaden en boven uw wasbak te hangen! Bovendien kunt u het wassen van de handen gemakkelijker maken met behulp van een speciale handdesinfectie dispenser bij onder andere de ingang van uw organisatie of bedrijf. Op deze manier bent u er zeker van dat niemand vergeet om zijn of haar handen goed te desinfecteren.”

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Wenst u meer informatie over het handenwasprotocol, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via + 31 (0)345-724900. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de updates rondom (hand)hygiëne, dan kunt u zich via dit formulier inschrijven op onze nieuwsbrief*.

Waarom moet u zich inschrijven op onze nieuwsbrief?

✔ Ontvang 5% korting op uw volgende aankoop
✔ Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de branches waarin hygiëne een grote rol speelt
✔ Ontvang hygiëne gerelateerde tips & tricks

* U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per maand. Daarnaast worden uw persoonlijke gegevens strikt vertrouwelijk behandeld. Lees hier onze Privacy Policy.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche