Wat zijn productvreemde materialen?

Productvreemde delen – of fysische verontreinigingen – zijn alle materialen die van nature niet in voedsel thuishoren. Tijdens het oogsten kunnen er verschillende soorten grondstoffen meegenomen worden die van het land afkomen. Ook tijdens de bereiding kunnen er allerlei grondstoffen terechtkomen in voedsel.

Regelmatig treft men (delen van) insecten, larven, spijkers, steentjes, plastic of glassplinters aan in etenswaren. Daarnaast kunnen er ook verschillende ziekmakers, zoals bacteriën, virussen of parasieten, in het eten zitten. Het verschil is dat je deze niet kunt zien, proeven of ruiken. Deze materialen zijn niet opzettelijk toegevoegd aan het voedsel, maar brengen wel de voedselveiligheid en/of de kwaliteit in gevaar.


De gevolgen van een slechte voedselveiligheid

Naast een grote ergernis bij de consument, kan het eten van voedsel met productvreemde materialen tot ernstige schade en tot aantasting van de gezondheid leiden. Denk hierbij aan de volgende gevolgen: Schade (in de vorm van o.a. snijwonden) aan het gebit of aan de huid; Een ingeslikt vreemd voorwerp kan vast komen te zitten in het gebit, de slokdarm, de luchtweg of het maagdarmkanaal. Dit kan ernstige infecties tot gevolg hebben; Men kan zich gaan verslikken, of gaan braken; Bij baby’s kan dit leiden tot verstikking; Ziekte na besmetting van verschillende soorten virussen; Uitzonderingen zijn gevolgen als een hersenvliesontsteking, acuut nierfalen (HUS) of een miskraam bij zwangeren.

Kortom: het is enorm belangrijk dat u als producent ervoor zorgt dat de consument uw product kan eten zonder er op de korte of lange termijn ziek van te worden. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u de gezondheid van uw consumenten in gevaar brengt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of u de regels – zoals deze staan beschreven in de Warenwet – naleeft.

Hoe kan ik de aanwezigheid van productvreemde materialen in voedsel voorkomen?

Om de aanwezigheid van productvreemde materialen te controleren, worden er vaak in-line metaaldetectors gebruikt. Deze werken alleen wanneer er metalen deeltjes te vinden zijn in etenswaren. De controle op niet-metalen deeltjes is een stuk moeilijker. Hierom is het van belang dat u de juiste schoonmaakartikelen aanschaft en ze goed onderhoudt. Zo voorkomt u het risico op kruisbesmetting en de kans op aanwezigheid van fysische verontreiniging.

Schaf de juiste schoonmaakartikelen aan

Een van de belangrijkste manieren om de aanwezigheid van productvreemde materialen te voorkomen, is door de juiste schoonmaakartikelen aan te schaffen. Kies daarom voor reinigingsapparatuur en gebruiksvoorwerpen die: gemaakt zijn van een goede kwaliteit; duurzaam zijn; bestand zijn tegen allerlei uitdagingen in uw omgeving (temperatuur, chemicaliën, licht, voedsel, etc.); een contrasterende kleur hebben met het voedingsproduct, zodat vreemde voorwerpen gemakkelijker te zien zijn; vrij zijn van bevestigingen; mechanisch stabiel zijn.

Kiest u voor de schoonmaakartikelen van Vikan? Dan weet u zeker dat u voldoet aan de HACCP richtlijnen. De bezemsborstels en trekkers sluiten perfect aan bij het HACCP schoonmaakplan en het handige kleurensysteem. Deze kleurcodes markeren hygiënische zones, dat houdt in dat u bijvoorbeeld blauw gebruikt voor het sanitair en rood voor in de (bedrijfs)keuken.


Onderhoud je schoonmaakgereedschap goed

Daarnaast is het van groot belang dat u uw schoonmaakgereedschap goed onderhoud en regelmatig reinigt. Schoonmaakgereedschap is een gigantische bron van besmetting. Wees hier dus zeer attent op! Voorkom het risico op kruisbesmetting door vreemde objecten door: uw apparatuur vóór gebruik te reinigen en te inspecteren; regelmatig inspecties en vervanging van apparatuur uit te voeren als onderdeel van een preventief onderhoudsprogramma; uw gereedschap op de juiste manier te bewaren. Lees meer over het reinigen van uw borstelwerk op ons blog.

 

Het herkennen van productvreemde materialen aan de hand van inline-metaaldetectors

Het controleren van de aanwezigheid van productvreemd materialen wordt vaak gedaan aan de hand van speciale metaaldetectors. Hoe werken deze apparaten en werken ze wel écht goed? Vikan deed onderzoek naar de werking van deze controleapparatuur. Bekijk dit onderzoek door de whitepaper te downloaden: