Voordelen en nadelen van een granieten vloer

Omdat graniet gewonnen wordt uit hele grote stukken is het door de jaren heen kei, en keihard geworden hierdoor is graniet krasbestendig en snijvast. Daarnaast is het door de hardheid ook stootvast en slijtvast en omdat het een natuurproduct is kun je ook stellen dat iedere stuk graniet uniek is.

Een van de nadelen van graniet is dat het licht poreus is. Dit houdt in dat vocht of bijvoorbeeld wijn gemakkelijker in uw vloer kan trekken. Uiteraard geldt dit ook voor bijtende stoffen of agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan voor blijvende schade zorgen aan uw vloer of aanrechtblad wat niet meer op te lossen is.

Granieten vloer schoonmaken in drie stappen

Voordat u begint met het schoonmaken willen wij u graag wijzen op het feit dat u absoluut op moeten passen met zuren! Zuren kunnen namelijk voor lelijke vlekken en plekken zorgen op uw vloer. Hoe erg de aantasting op uw vloer zal zijn hangt af van een bepaald aantal factoren.

  • De zuurgraad van het product of reinigingsmiddel wat u heeft gemorst.
  • Hoe snel u het gemorste product verwijdert.
  • Hoe de granieten vloer is bewerkt. (getrommeld, gezoet of gepolijst)

1) Reinigen van een granieten vloer

Ongeveer na een week of 2 na het leggen van uw nieuwe graniet vloer kunt u beginnen met het verwijderen van cementsluier. Dit is een filmlaagje wat is ontstaan door het voegmortel tijdens het leggen van de vloer. Voordat u hieraan begint is het noodzakelijk om de vloer en de voegen eerst goed nat te maken. U zorgt er op deze wijze voor dat de vloer verzadigd en in feite geen andere vloeistoffen meer op kan nemen.

Het is van belang dat u de vloer nu gaat reinigen met een zuurvrije cementsluier verwijderen. Het is van belang dat deze reiniger speciaal is ontwikkeld voor granietvloeren. Na iedere reiniging moet het graniet goed drogen. U zal voor deze droogtijd ongeveer 24 – 48 uur moeten rekenen.

Benodigdheden:

2) Bescherming van een granieten vloer

Voor het beschermen van een granieten vloer zijn er middelen op de markt die zowel vlekken voorkomen als de toplaag beschermen. Een van deze middelen is bijvoorbeeld HMK S232 vlekstop. Dit product vermindert het binnendringen van vocht en vuil.

Wanneer u dit proces gaat starten moet u de vloerverwarming uitschakelen. De vloer dient op kamertemperatuur te zijn. U brengt de HMK S232 met een zachte kwast of een roller met korte haren in ruime hoeveelheid, maar gelijkmatig op de zuigende ondergrond aan. Behandel sterk zuigende oppervlakken na ca. 20 minuten opnieuw. Verwijder overtollig HMK S32 voor het indrogen volledig met wisser, doeken of tissuepapier.

Uiteraard geldt ook voor een granietvloer probeer zoveel mogelijk zand en andere vervuiling buiten de deur te houden.

3) Onderhoud van een granieten vloer

Onderhoud van vloeren, ook een graniet vloer, is verdeeld in twee categorieën. Droog reinigen en Nat reinigen.

Onder droog reinigen wordt simpelweg verstaan het verwijderen van los vuil. Dit kan bijvoorbeeld door te stofzuigen of ouderwets te vegen met een bezem of zachte veger. Daarnaast kan een goede droogloopmat een hoop vuil buiten de deur houden.

Over het algemeen gesproken is het nat schoonhouden van tegelvloeren gewoon het oplossen van het vuil en het afvoeren met water. Het regelmatig nat onderhoud bestaat uit twee onderdelen. Het dagelijks reinigen en het periodiek reinigen. Hoe vaak u moet reinigen hangt af van hoe vaak uw graniet vloer gebruikt word.

Andere vloersoorten schoonmaken

Bent u in het bezit van een ander type vloer dan een PVC vloer en op u bent op zoek naar reinigingsadvies voor deze vloer kunt u deze op de volgende pagina’s vinden.