De CBL-Hygiënecode

In de CBL-hygiënecode zijn de processen beschreven die in de meeste supermarkten voorkomen. Per proces en eventueel per afdeling zijn de CCP (critical contol points) opgenomen die van toepassing zijn. De CCP’s zijn een belangrijk onderdeel van de HACCP. Omdat hierin de punten in het proces aangegeven worden waar de risico’s moeten worden voorkomen of worden beperkt. De CBL-Hygiënecode is dus ontwikkeld om alle processen in kaart te brengen die eventueel een gevaar kunnen vormen voor de voedselveiligheid. Op het moment dat deze processen vastliggen kan er ook beschreven worden hoe met deze CCP’s om te gaan. Wanneer een supermarkt en alle medewerkers werken volgens de hygiënecode, worden risico’s beheerst. Op deze wijze kunnen we voedselveiligheid beheersbaar maken en kruisbesmettingen reduceren.

Gratis schoonmaakplan voor supermarkten [voorbeeld]

Omdat wij merken dat het voor veel mensen lastig is om een juist schoonmaakplan op te stellen willen wij u graag een zetje in de juiste richting geven. Wij hebben een eerste opzetje gemaakt welke u zelf aan kunt passen naar uw specifieke situatie. Als voorbeeld hebben wij de afdeling slagerij genomen. Aan de hand van dit voorbeeld kunt u het schoonmaakplan verder uitwerken voor uw overige afdelingen.

Met dit voorbeeld maakt u een een schoonmaakplan wat past binnen uw organisatie

✔ En voldoe hiermee aan de CBL-Hygiënecode
✔ BIedt u klanten een vertouwde en schone omgeving
✔ Verhoog u product veiligheid met een goed schoonmaakplan

Download het schoonmaakplan en voldoe aan de CBL- Hygiënecode
Voornaam
Achternaam
Email
Niche

Een schoonmaakplan is een must

Behalve een goede persoonlijke hygiëne is een goede bedrijfshygiëne van zeer groot belang voor de voedselveiligheid. Reiniging en desinfectie moeten daarom ook volgens een vast schoonmaakplan en een vast tijdschema gebeuren. Op de afdeling van de supermarkt zou een schoonmaakplan aanwezig moeten zijn om de medewerkers te begeleiden in hun reinigingstaken. Supermarkten die een schoonmaakplan gebruiken moeten hierin de volgende dingen opnemen:

 1. Wat er schoongemaakt dient te worden
 2. Wanneer er schoongemaakt dient te worden
 3. Hoe er schoongemaakt dient te worden

Een van de voordelen van een goed uitgewerkt schoonmaakplan is dus dat u niet alleen voldoet aan de CBL-Hygiënecode en dus de voedselveiligheid bevordert, maar ook dat u houvast, duidelijkheid en een borging creëert op uw schoonmaakwerkzaamheden. Op het moment dat een schoonmaakprogramma ontbreekt of niet juist gehanteerd word komt het sneller voor dat het schoonmaken erbij in schiet. Daarnaast is een goede bedrijfshygiëne in de supermarkt wettelijk verplicht. Een schone supermarkt en personeel dat zich aan de persoonlijke hygiënevoorschriften houdt zijn voor consumenten van groot belang. U kunt uw klanten op deze wijze een omgeving bieden waarin zij graag zullen terug keren.

Persoonlijke hygiëne binnen de supermarkt

Een van de belangrijkste kernpunten die in ieder geval gerespecteerd dient te worden en die bijdraagt aan een voedselveilig milieu binnen de supermarkt is persoonlijke hygiëne. Omdat de mens een van de grootste kruisbesmetters is op het gebied van bacteriën is het van groot belang om de volgende regels in acht te nemen:

 1. Zorg ervoor dat medewerkers schone en verzorgde haren hebben en dat lang haar word samengebonden.
 2. Handen moeten regelmatig gewassen worden.
 3. Zorg ervoor dat uw medewerkers schone, korte nagels hebben (geen kunstnagels) en indien er met open product word gewerkt is nagellak ook niet toegestaan
 4. Draag geen zichtbare piercings
 5. Eten, drinken en kauwgom is niet toegestaan tijdens werktijd.
 6. Werkkleding dient schoon te zijn
 7. Indien er vuil werk verricht is een wegwerpschort aanbevolen
 8. Sterk ruikende parfums en aftershave zijn niet toegestaan
 9. Sieraden, horloges en armbanden zijn in ruimten waar open product verwerkt word niet toegestaan (een gladde (trouw)ring is toegestaan)

Al deze 9 punten zijn belangrijk om in acht te nemen hierdoor word de kans op besmetting van producten sterk gereduceerd. Het belangrijkste punt is in onze optiek het goed en regelmatig handen wassen.

Was regelmatig uw handen! [instructiekaart]

Goed en regelmatig handen wassen word nog weleens vergeten terwijl dit juist het belangrijkste punt is om kruisbesmettingen te voorkomen. Met onze handen komen wij namelijk dagelijks in contact met verschillende producten die bacteriologisch vervuild zijn. Denk bijvoorbeeld aan afvalbakken, deurklinken, onze smartphone, pinautomaten en ga zo maar door. Zorg er daarom voor dat er genoeg mogelijkheden zijn dat uw personeel de handen goed kunnen wassen. Hoe u uw handen op de juiste manier wast wordt nog weleens onderschat. Download gratis uw handenwasinstructiekaart en hang deze boven uw wasbakken zodat uw werknemers gemotiveerd worden dit serieus te nemen en op een juiste manier uit te voeren.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche
Een schoonmaakplan voor uw branche

Hygienesupply schrijft met regelmaat nieuwe blogartikelen met daarin schoonmaakplannen. Staat er geen schoonmaakplan voor uw branche bij? Stuur ons dan een bericht en schrijf u in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte!

Voornaam
Achternaam
Email
Niche